Pierogi

Pierogi Bez pierogów z grzybami i kapustą nie ma świąt Bożego Narodzenia w żadnym domu. Jest to tradycyjna potrawa wszystkich Polaków. Z uwagi na nawał robót przedświątecznych pierogi są taką potrawą, którą można sobie przygotować wcześniej a następnie zamrozić w zamrażalniku. Pierogi można mrozić surowe lub już ugotowane w zależności kto jak woli. Cała moja rodzina lubi bardzo pierogi i czeka na święta, aby ich się najeść pod dostatkiem. Na zapas się nie da. Muszę ich zrobić bardzo dużo. Na początku grudnia jak mam chwilę wolną i natchnienie to poświęcam jedną sobotę i lepię te pierogi aż do obrzydzenia. Minimum ile robię to z dwóch kilogramów mąki. Mniej się nie opłaca. W trakcie robienia a właściwie gotowania, każdy z członków rodziny czeka aby jakiś pieróg pękł w gotowaniu bo wtedy można go zjeść. Właśnie dlatego tych pierogów musi być bardzo dużo, aby odpowiednia ilość została na święta. Pierogi i ryba to są potrawy, który w największych ilościach idą do naszych żołądków w dzień wigilijny.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , ,