Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa Zupa pomidorowa jest to zupa na bazie pomidorów. stąd tez wzięła się jej nazwa, ponieważ zazwyczaj ogólny składnik wytycza tutaj nazwę. Zupa pomidorowa można być przygotowywana naturalnie lub sztucznie pierwszy sposób polega na tym że do zupy dodaje się tylko i wyłącznie świeże warzywa w drugim zaś posługujemy się już pomidorami przetworzonymi czyli tak zwanym koncentratem pomidorowym. Zawsze jednak gotowanie zupy zaczyna się w ten sam sposób czyli na początek gotujemy wywar najczęściej do zupy takiej stosuje się kości lub żeberka ponieważ one nadają najwięcej walorów smakowych potrawie. Kolejny krok to zabielenie zupy czyli sporządzamy zawiesinę na bazie mąki oraz śmietany w ten sposób zupa ma określony kolor jaki konsystencję. Zupę pomidorową można również sporządzić już na gotowym rosole ponieważ tak jest również smaczna tylko bardziej tłusta. Najczęstszymi dodatkami są tutaj makarony oraz ryże gotowane już osobno. Zupa pomidorowa nadaje się do długiego przechowywania co jest jej atrybutem

Tagi: , ,

Zupa kapuśniak

Zupa kapuśniak Kapuśniak jest to typowa zupa na wywarze. Kapuśniak skład się przede wszystkim z kapusty i ona jest tutaj głównym składnikiem. Kapustę przed przygotowaniem kapuśniaku należy dobrze namoczyć ponieważ jest to kapusta kiszona co za tym idzie posiada duże ilości kwasów i jest bardzo słona dopiero w kontakcie z kapusta oczyszczona zastoje z soli . po namoczeniu następnym krokiem jest tutaj rozdrobnienie kapusty na mniejsze kawałki. Kapustę wrzuca się do zupy kiedy mamy już sprawdzony wywar z mięsa. Do zupy tego typu najlepiej stasować żeberka lub mięso wędzone ponieważ wtedy zupa nabiera większych walorów smakowych oraz zapachowych. Zupę taką na koniec zagęszcza się za pomocą zasmażki czyli maki wymieszanej z tłuszczem. Dzięki zasmażce zupa zyskuje odpowiedni kolor oraz smak. Oprócz zasmażki do zagęszczenia warto także użyć ziemniaków ponieważ musi być to zupa syta. Kapuśniak jest bardzo zdrowa zupą ponieważ nie zawiera tłustego mięsa tylko zasmażka ejst na bazie tłuszczu poza tym są w niej warzywa i przyprawy

Tagi: , ,

Zupa grochowa

Zupa grochowa Zupa grochowa należy do zup ciężkich. Dzieje się tak za sprawą głównego składnika jakim jest właśnie groch. Posiada on zdolności do tak dużego obciążania naszego żołądka że później czujemy się ociężali mamy tez problemy z flora jelitową. Nie jest to jednak nic złego po prostu trudno trawimy groch i ma on zdolności wzdymające co dodatkowo komplikuje sprawę. Zupa grochowa posiada jednak tez wiele zalet ponieważ jest bardzo smaczna i składa się z wielu składników nie jest zupą rzadka . grochówkę gotuje się na grochu który wcześniej należy długo moczyć aby szybie go później ugotować, następnie dodaje się mięso czyli w tym wypadku jest to boczek wędzony on nadaje tutaj smaku oraz aromatu, kolejna czynność to zasmażka czyli mieszanka tłuszczu oraz maki w takich proporcjach aby zupa nabrała odpowiedniego koloru. Zupa grochowa nie potrzebuje dodatków ponieważ posiada już groch oraz kawałki mięsa i ziemniaków. Jest to bardzo syta zupa którą ceni się za smak. Zupa grochowa składa się. Głównie z grochu nic więc dziwnego ze znajduje się go tam najwięcej.

Tagi: , ,