Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa Zupa pomidorowa jest to zupa na bazie pomidorów. stąd tez wzięła się jej nazwa, ponieważ zazwyczaj ogólny składnik wytycza tutaj nazwę. Zupa pomidorowa można być przygotowywana naturalnie lub sztucznie pierwszy sposób polega na tym że do zupy dodaje się tylko i wyłącznie świeże warzywa w drugim zaś posługujemy się już pomidorami przetworzonymi czyli tak zwanym koncentratem pomidorowym. Zawsze jednak gotowanie zupy zaczyna się w ten sam sposób czyli na początek gotujemy wywar najczęściej do zupy takiej stosuje się kości lub żeberka ponieważ one nadają najwięcej walorów smakowych potrawie. Kolejny krok to zabielenie zupy czyli sporządzamy zawiesinę na bazie mąki oraz śmietany w ten sposób zupa ma określony kolor jaki konsystencję. Zupę pomidorową można również sporządzić już na gotowym rosole ponieważ tak jest również smaczna tylko bardziej tłusta. Najczęstszymi dodatkami są tutaj makarony oraz ryże gotowane już osobno. Zupa pomidorowa nadaje się do długiego przechowywania co jest jej atrybutem

Tagi: , ,