Ryba

Ryba Potrawy z ryb po pierogach są najbardziej popularnym daniem wigilijnym. Główną rybą na naszych stołach jest karp królewski. Karp przyrządzany jest w galarecie oraz smażony w dzwonkach. Poza karpiem na stole muszą być śledzie. Ze śledzi robi się wiele potraw. Śledź w oleju, płaty śledziowe w occie, rolmopsy, różnego rodzaju sałatki takie jak śledź w pierzynie, śledź po turecku. Najlepszymi rybami na święta są te, które mają mało ości. Każdy kupuje je według swoich potrzeb, smaku oraz ilości. Najlepszymi i najbardziej kupowanymi rybami przez moją rodzinę są: dorsz, mintaj, łosoś norweski i pstrąg. Kupuję rybę w płatach i w niewielkich ilościach w kostce. Ale ryba w kostce nie jest tak dobra jak kiedyś. Oprócz ryby do smażenia kupuję również rybę wędzoną taką jak: halibut, maślana i makrela. Moja rodzina uwielbia ryby w różnych postaciach i mogłaby je jeść bardzo często. Lecz niestety koszt tych produktów nie pozwala na kupowanie w takich ilościach jakie byśmy chcieli. Wigilia jest tym dniem, że rodzina twierdzi „nareszcie pojemy sobie ryb”.

Tagi: , ,