Zupa kapuśniak

Zupa kapuśniak Kapuśniak jest to typowa zupa na wywarze. Kapuśniak skład się przede wszystkim z kapusty i ona jest tutaj głównym składnikiem. Kapustę przed przygotowaniem kapuśniaku należy dobrze namoczyć ponieważ jest to kapusta kiszona co za tym idzie posiada duże ilości kwasów i jest bardzo słona dopiero w kontakcie z kapusta oczyszczona zastoje z soli . po namoczeniu następnym krokiem jest tutaj rozdrobnienie kapusty na mniejsze kawałki. Kapustę wrzuca się do zupy kiedy mamy już sprawdzony wywar z mięsa. Do zupy tego typu najlepiej stasować żeberka lub mięso wędzone ponieważ wtedy zupa nabiera większych walorów smakowych oraz zapachowych. Zupę taką na koniec zagęszcza się za pomocą zasmażki czyli maki wymieszanej z tłuszczem. Dzięki zasmażce zupa zyskuje odpowiedni kolor oraz smak. Oprócz zasmażki do zagęszczenia warto także użyć ziemniaków ponieważ musi być to zupa syta. Kapuśniak jest bardzo zdrowa zupą ponieważ nie zawiera tłustego mięsa tylko zasmażka ejst na bazie tłuszczu poza tym są w niej warzywa i przyprawy

Tagi: , ,