Gotowanie potraw świątecznych

Gotowanie potraw świątecznych Potrawy w święta Bożego Narodzenia zależne są od regionu kraju. Na stole wigilijnym bezapelacyjnie musi być minimum dwanaście potraw. Zazwyczaj jest ich więcej. A oto przykładowe potrawy wigilijno świąteczne w zależności od zaplanowania w danym roku kalendarzowym: karp i inne ryby smażone i w galarecie, pierogi z grzybami w bardzo dużych ilościach, zupa grzybowa, śledź przyrządzony na różne sposoby, sałatki warzywne, opłatek, kompot śliwkowy, barszcz czerwony z uszkami lub pasztecikami. Do dań mięsnych można zaliczyć pieczona kaczka lub indyk. Zamiast wędlin, które są na co dzień mamy ochotę skosztować czegoś lepszego, które jest bardziej pracochłonne. Praktycznie różnorodne mięso pieczone ze schabu środkowego, karkowego, łopatki, szynki, boczek. Mięsa te należy przygotowywać już trochę wcześniej, bo muszą pomoczyć się w zalewie, aby były bardziej kruche i smaczniejsze. Święta są tym okresem, że można zrobić do jedzenia coś wykwintnego, bardziej pracochłonnego, coś co się nie robi na co dzień.

Tagi: , , ,

Zupy

Zupy Zupa jest to rodzaj dania. Zupę stosuje się zawsze o określonej porze dnia czyli na obiad. Zaczynając ten rozdaj posiłku zawsze konsumpcję rozpoczyna polanie zupy. Dawniej zupa mila głębsze znaczenie ponieważ za jej sprawą można było wiele odczytać na przykład czy oświadczyny zostały przyjęte. W dawnych czasach wyrażano to symbolicznie czyli jeśli została podana czarna polewka czyli zupa z krwi to oświadczyny były odrzucone, obecnie czasy się zmieniły i zupy mają tylko symbolikę świąteczną czyli na wigilię jest to barszcz czerwony na niedziele rosół. Zupa jest zawsze płynnej konsystencji ponieważ gotowana jest na wodzie co za tym idzie musi być zagęszczana ponieważ wtedy jest bardziej syta pewnie z tego względu jest podawana jako danie pierwsze żeby zaostrzyć apetyt konsumentowi. Najczęściej do zupy podawane są tez dodatki najczęściej jest to makaron albo ryż wszystko zależy od przyzwyczajeń kulinarnych. Zupy zawsze można doprawić do smaku podczas gotowania jak i po jego zakończeniu ponieważ nie ma to żadnego znaczenia

Tagi: , ,