Gotowanie potraw świątecznych

Gotowanie potraw świątecznych Potrawy w święta Bożego Narodzenia zależne są od regionu kraju. Na stole wigilijnym bezapelacyjnie musi być minimum dwanaście potraw. Zazwyczaj jest ich więcej. A oto przykładowe potrawy wigilijno świąteczne w zależności od zaplanowania w danym roku kalendarzowym: karp i inne ryby smażone i w galarecie, pierogi z grzybami w bardzo dużych ilościach, zupa grzybowa, śledź przyrządzony na różne sposoby, sałatki warzywne, opłatek, kompot śliwkowy, barszcz czerwony z uszkami lub pasztecikami. Do dań mięsnych można zaliczyć pieczona kaczka lub indyk. Zamiast wędlin, które są na co dzień mamy ochotę skosztować czegoś lepszego, które jest bardziej pracochłonne. Praktycznie różnorodne mięso pieczone ze schabu środkowego, karkowego, łopatki, szynki, boczek. Mięsa te należy przygotowywać już trochę wcześniej, bo muszą pomoczyć się w zalewie, aby były bardziej kruche i smaczniejsze. Święta są tym okresem, że można zrobić do jedzenia coś wykwintnego, bardziej pracochłonnego, coś co się nie robi na co dzień.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , ,